subota, 6. siječnja 2018.

Srednjovjekovna podzemna crkva/Katakombe

Spomenik jedinstvene vrednosti i značaja, podzemna crkva, nalazi se unutar zidina starog grada. Krajem 14 i početkom 15 stoljeća, kada grad doživljava izuzetan politički i kulturni razvoj, moćni vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić dao je da se iskleše podzemna crkva i grobnica za njega i njegovu porodicu u granitnoj stijeni. Crkva se sastoji od dva nivoa: prvi nivo sa pratećim prostorima i drugi nivo - kripta.
Pogled na centralnu crkvenu prostoriju 


Centralni dio prvog nivoa sadrži molitveni oltar sa kamenim stolicama, krstionice na lijevoj i desnoj strani u objekat te kamene grobnice uklesane u u centralnom dijelu objekta, namjenjene vjerovatno za vojvodu Hrvoja i njegovu porodicu. Čitav prostor je nadsveden isklesanom troslojnom kupolom.
U drugom nivou, molitvenoj sobi, izgrađen je oltar u živoj stijeni, i gotovo do savršenstva isklesani križ sa pratećim simbolima suncem i polumjesecom.


Oltar u kripti isklesan u živoj stijeni 

"Conte di Jajcze" ili  knez od Jajca, kako se nazivao Hrvoje Vukčić, potječe iz poznate i utjecajne porodice Hrvatinić. Bio je uvaženi ratnik i gospodar velike zemlje. Nosio je ukupno četiri titule: Herceg Splita, Podkralj Dalmacije (Hvar Brač i Korčula), veliki ban Vrbaske Banovine i Knez Donjih Kraja (današnje Krajine u Bosni). Titulu podkralja Dalmacije je dobio od Ladislava Napuljskog, kralja Napulja  lično, čije je poštovanje Hrvoje uživao. Bosanski kralj Tvrtko II Kotromanić je Hrvoju dao ostale bosanske titule i velike posjede u Bosni. Koliko je Hrvoje bio politički utjecajan ukazuje velika vojska koju je imao, lični novac koji je kovao i njegova umješanost u odabir novog bosanskog kralja nakon smrti Tvrtka II Kontromanića.

Podzemna crkva/Katakombe se nalaze u programu organizovanog obilaska grada. Više infomacija vidite OVDJE

Iako je Hrvoje bio pripadnik Crkve bosanske, dao je da se izgradi katolična crkva sv. Ive nedaleko od grada. Ova crkva je sad poznata po hodočašću sv. Ivi na kojem svake godine prisustvuju desetine hiljada ljudi. Dani sv. Ive se održavaju u junu/lipnju, a za više informacija molimo da nas kontaktirate!


  Ulaz u Katakombe koji je izgrađen kasnije radi zaštite spomenika od vremenski uvjeta





Aida Klapuh

Nema komentara:

Objavi komentar

Yugoslavia (AVNOJ)

In order to accomplish that, political body called Antifascist council of national liberation of Yugoslavia (abr. AVNOJ) was established. D...