subota, 18. studenoga 2017.

II Zasjedanje AVNOJ-a u Jajcu

Za vrijeme 2. Svjetskog rata oformljena  vojska od strane komunističke partije Jugoslavije na čelu sa Josipom Brozom Titom, vodi gerilski rat protiv okupatorskih sila na području Kraljevine Jugoslavije. Cilj Narodnooslobodilačke vojske (NOV) ili kako su se popularno nazvali partizanima, bio je pružiti otpor okupatoru, osloboditi je i oformiti saveznu multietničku komunističku državu na području Jugoslavije. 

Centralna muzejska prostorija u kojoj je održano 2. Zasjedanje AVNOJ-a.

Kako bi u tome i uspjeli, formirano je političko tijelo koje je nosilo naziv Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije (skraćeno AVNOJ). U toku rata AVNOJ je održao tri zasjedanja (Bihaću, Jajcu i Beogradu) i ova zasjedanja su doprinijela formiranju nove državne zajednice -Jugoslavije. 

ČUDA SE DEŠAVAJU?

Očigledno DA! Zemlje koje sam nabrojala su ranije bile dijelom Kraljevine Jugoslavije s monarsima iz dinastije Karađorđević na čelu. Posljednji od njih, Petar Karađorđević je početkom 2. Svjetskog rata pobjegao za London u Velikoj Britaniji noseći sa sobom 40 sanduka zlata. Već početkom rata grupa pobunjenika, koji su se kasnije nazivali Partizanima su u nedostatku oružja često protestvovali radeći nestašluke i psine okupatorima. A vrlo brzo ovo je postala mnogoljudna i snažna vojska koja je vodila rat protiv okupatora: Nijemaca, Talijana i njihovih suradnika ustaša i četnika. Kako bi se definirala i oformila Jugoslovenska Federacija, održana su tri zasjedanja Antifašističkog Vijeća Narodnog Oslobođenja Jugoslavije: 

I Zasjedanje AVNOJ-a 27 i 28 novembra 1942.
Ovo zasjedanje održalo se u tajnosti u Bihaću. U tajnosti ne samo zbog Hitlerovih Nijemaca, četnika i ustaša već i zbog reakcije saveznika Sovjetskog Saveza, Britanije i Amerike.  Iako je Partizanima bila priznata borba protiv fašizma, Britanija i Sovjetski Savez nisu željeli toliku moć i neovisnost Tita. Na I Zasjedanju, AVNOJ-a je proglašeno općenacionalno predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta. 

II Zasjedanje AVNOJa 29 i 30 novembra 1943.

Na II Zasjedanju u Jajcu rođena je Republika Jugoslavija! To se sa pravom može reći jer su upravo na ovom zasjedanju donesene sve važnije odluke o daljnjem toku rata i principima buduće Jugoslovenske Federacije:
-Delegati, njih 142 iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije pristaju biti dijelom Federativne Republike Jugoslavije.
-Proglašen je nacionalni komitet koji će raditi po socijalističkom i federativnom principu
-Zabranjuje se povratak Petru Karađorđeviću (iako je Čerčil, Britanski premijer pokušao kasnije utjecati da se Karađorđević ipak vrati i preuzme neku od funkcija u vladi)
-Josipu Brozu Titu se dodjeljuje doživotna titula Maršala
-Donosi se odluka da se vijesti o zasjedanjima i daljnjim planovima osnivanja države objelodane 

III Zasjedanje AVNOJa 7 - 10 augusta 1945.

III Zasjedanje se održalo u Beogradu nakon 2. Svjetskog rata. Donesena je odluka o izborima Ustavotvorne skupštine. 

Lista Narodnog fronta je dobila 96% glasova. Narodna skupština je 29. novembra 1945. proglasila Federativnu narodnu republiku Jugoslaviju (FNRJ).Od šačice pobunjenika do Federativne zajednice 6 država. 

Fotografija II Zasjedanja u Jajcu


MUZEJ II ZASJEDANJA AVNOJ-A U JAJCU

Muzej II Zasjedanja AVNOJ-a  je dio uobičajenog obilaska kulturno-historijskog naslijeđa Jajca.  Osim glavne prostorije tu se još nalazi i suvenirnica s predmetima koji sjećaju na Jugoslaviju i galerija poznatog slovenskog slikara Božidara Jakac. Ispred Muzeja je smještena "Mala Partizanka", parni voz poznat i kao "Ćiro" koji je služio za prijevoz delegata  AVNOJ-a. Zgrada II Zasjedanja je 1953. proglašena glavnom Jugoslovenskom memorijalnom institucijom, a 1971. -ve spomenikom kulture. Muzej svake godine posjeti oko 10.000 ljudi, a tu se tradicionalno svake godine 29 i 30 novembra održava manifestacija "Dani AVNOJ-a".  

Detaljniji program obilaska spomenika iz Jugoslavenskog perioda u Jajcu možete vidjeti OVDJE

Muzej se također nalazi u našem redovnom programu obilaska historijske jezgre grada. Program možete pogledati OVDJE

Zgrada Muzeja 2 Zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu

Autor: Aida Klapuh






Nema komentara:

Yugoslavia (AVNOJ)

In order to accomplish that, political body called Antifascist council of national liberation of Yugoslavia (abr. AVNOJ) was established. D...